En sida för dig som älskar musikal och teater

Jobba med teater och musikal

Att jobba med teater eller musikal är något som många drömmer om. Det finns flera sätt du kan jobba med din dröm och i det här inlägget kommer du att få några tips på hur du kan gå tillväga för att få jobb inom teater och musikal.

Skådespelare

Att arbeta som skådespelare kräver både talang, drivkraft och viljan att jobba hårt för att du ska lyckas. Om du vill jobba som skådespelare kan du gå en utbildning i skådespeleri. Ifall din största dröm är att jobba som musikalartist behöver du kunna sjunga, dansa och skådespela. Det finns flera utbildningar du kan gå för att bättra dina färdigheter som musikalartist eller skådespelare.

Regissör

Ett annat sätt att arbeta med teater och musikaler är som regissör. En regissör jobbar med att vara arbetsledare på en produktion. Regissören är den som ger instruktioner till skådespelarna och planerar arbetet för att teatern, eller musikalen ska bli så bra som det är möjligt. Det är vanligt att regissörer är utbildade skådespelare. Det finns utbildningar på yrkeshögskolan som kan vara användbart för dig som vill börja jobba som regissör.

Manusförfattare

Om du älskar text och vill se hur dina texter blir till verklighet när skådespelarna agerar ut dina scener är det en manusförfattare du ska bli. En manusförfattare är den som skriver och bearbetar manuset till en teater eller en musikal.

Ljussättare

Ett annat viktigt arbete på en teater är ljussättare. En ljussättare är precis vad det låter som, den som ser till att scenen är belyst och ordnar allt som har med ljuset att göra. Ljussättningen är viktig för att teatern ska förmedla rätt känsla. För att bli ljussättare kan du läsa en kurs i ljusteknik.