En sida för dig som älskar musikal och teater

Musikalens historia

En musikalär en blandning mellan sång, dans och skådespel. I den här delen har vi valt att fokusera på musikaler och dess historia.

Musikalens tidiga historia

Att kombinera musik och skådespel är något vi har gjort sedan långt tillbaka i tiden. Redan i antikens Grekland kunde man framföra en pjäs med musik och sång. Det här var något man plockade upp igen på 1500-talet när man i Italien började att resa runt med föreställningar vilket kallades för commedia dell’arte. Senare på 1600 och 1700-talet blev operan populär vilket lade grunderna för vad en musikal är idag.

Musikalens utveckling

Idag kopplar vi musikaler till en uppsättning som innehåller både dramatik, skådespel, sång och dans. Denna typ av musikal började att utvecklas i mitten på 1800-talet. Fram tills dess hade man haft föreställningar som förvisso innehöll både dans och sång, men då var innehållet mer blandat. Den första musikalen kom år 1866 och heter the black crook där man blandade vanliga teaterelement med romantik, sång och dans i en enda historia.

Det här var något som utvecklades vidare. Kring sekelskiftet 1900 uppkom flera musikaler och man öppnade en teatergata i New York som än idag är tillägnad teater och musikaler. Den gatan heter broadway och där har det spelats musikaler och teater i över 100 år. Men på den tiden kallades uppsättningarna för musical comedy eftersom att de hade komiska inslag.

På 1920 talet kom musikalens nästa fas. Nämligen musicalfilmen. Under 1930 talet etablerades musicalfilmen hos publiken över hela världen med skådespelare som Fred Astaire och Ginger Rogers.

På 1950-talet kom några av våra mest älskade musikaler. Till exempel my fair lady och west side story.

På 1970-talet kom rockmusikalen. Till exempel hair och jesus christ superstar. En annan känd musikal från 1970-talet är Grease som ett par år senare även fick en filmatisering.

Musikalen i nutid

I början av 00-talet blev det populärt att skapa musikaler baserat på stora popartisters katalog. Ett bra exempel på det är Mamma Mia som även blivit en stor filmsuccé. Idag görs det både film och tv-program med musikaltema. Några exempel på tv-serier med musikaliska inslag är crazy ex girlfriend, Zoey’s extraordinary playlist och glee. Trots att vi kan se filmatiseringar av musikaler är det fortfarande populärt att gå och se musikaler live.