En sida för dig som älskar musikal och teater

Teaterns historia

Att människor har samlats för att underhållas genom ett skådespel är något vi har gjort sedan långt tillbaka i tiden. Teaterns historia är lång och för att du ska förstå den bättre kommer du i det här inlägget att få en kort genomgång om teatern och dess historia.

Teaterns tidiga historia

De allra första versionerna av en teater var skildringar av religiösa händelser. Man satte bland annat upp pjäser som skildrade myten om Isis och Osiris på 2500-talet före Kristus.

Om vi hoppar vidare i tiden och till antikens Grekland brukade man anordna festligheter till den grekiska guden Dionysos ära, bland annat genom att arrangera stora körer. Men snart gick utvecklingen framåt och man lät försångaren tala istället för att sjunga och därefter började man att involvera motspelare. Och det var så teatern så som vi känner den idag föddes. I antikens Grekland blev teatern en viktig del av kulturen och ett sätt för människor att underhållas. Med betoning på män eftersom länge var underhållning och teatrar något som enbart män fick beskåda och delta i.

Under romarriket utvecklades teatrarna ytterligare. Vid den tiden kunde en teaterpjäs vara politisk. Innan dess var teatrar underhållande. En sorts teater du säkert har hört talas om från den tiden är gladiatorspelen.

Teaterns utveckling

På medeltiden fortsatte man att iscensätta religiösa berättelser. Man skildrade bland annat delar ur nya och gamla testamentet.

Omkring 1500-talet kom teaterns nästa steg i utvecklingen. I Italien började man att sätta ihop teatersällskap som reste land och rike och visade upp pjäser och skådespel som kallades för commedia dell’arte. Det gjorde att fler kunde ta del av kulturen och teaterpjäser. Dessa pjäser kunde vara improviserade och man gjorde ofta parodier på olika yrkesgrupper.

Kring 1600 kom nästa viktiga del i teaterns utveckling. Många som hör ordet teater ser framför sig en Shakespeare pjäs. Denna typ av teater kallas för Elisabetiansk teater och har fått sitt namn efter dess dåvarande drottning av Storbritannien. Det var nu många av världens mest kända pjäser skrevs och framfördes för en publik. Några exempel på pjäser från den här tiden är en midsomarnattsdröm, Hamlet, Richard III och volpone.

Teatern i nutid

Trots att teatern som konstform har flera hundra, till och med tusentals år på nacken är teater fortfarande något som många underhålls av. Teatern är idag en del av finkulturen och många anser att gå på teater är något som är näst intill högtidligt. Du kan gå på teater på nästan varenda ort i Sverige. Men det största utbudet för teatrar finns givetvis i de större städerna. Några exempel på det är Dramaten i Stockholm och Göteborgs stadsteater för att inte nämna the globe theatre som finns i London. Teater är något som helst ska upplevas live, men det finns ibland möjlighet att se inspelningar.