En sida för dig som älskar musikal och teater

Kända svenska teaterskådespelare

Många av våra mest älskade och uppskattade skådespelare började sin karriär på teatern. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget berättar lite om några kända skådespelare som stått på många teaterscener.

Max von Sydow

Max von Sydow föddes år 1929 och är en av Sveriges mest kända skådespelare genom tiderna. Som ung studerade han på dramatens elevskola med andra kända skådespelare. Till exempel Allan Edwall, Margaretha Krook och Jan Malmsjö. Tidigt i sin karriär blev han upplockad av ingen mindre än Ingmar Bergman och blev anställd som skådespelare i flera av Bergmans pjäser och filmer.

Ingela Olsson

Ingela Olsson föddes år 1958. Redan som ung blev hon intresserad av skådespeleri och gick ett flertal utbildningar. Hon har sedan år 1980 varit en arbetande skådespelare på både film och på teatern. Några uppsättningar Ingela har varit med i är till exempel Cabaret och fröken Julie.

Julia Dufvenius

Julia Dufvenius föddes år 1975. Hennes mamma var producent för nationalteatern vilket är en bidragande faktor till Julias första intresse för skådespeleri. Hon utbildade sig vid Göteborgs teaterhögskola och har haft många roller både på film, tv och teater. Några uppsättningar Julia har varit med i är en midsommarnatts dröm, Maria Stuart och Jane Eyre.