En sida för dig som älskar musikal och teater

Kända teaterpjäser

Det finns en hel del bra teaterpjäser som ständigt sätts upp på teatrar runt om i Sverige och resten av världen. I det här inlägget tänkte vi ge ljus till några av de mest kända teaterpjäserna.

Hamlet

En av Shakespeares kändaste verk är Hamlet som spelats på teatrar runt om i hela världen sedan 1600-talet. Den har gjorts om i ett flertal olika tappningar och tolkningar. Två moderna tolkningar av Hamlet är tv-serien sons of anarchy och lejonkungen. I Hamlet får vi följa den danska prinsen vars far har blivit mördad av sin egna bror vilket Hamlet söker hämnd för.

Fröken Julie

En känd svensk pjäs är fröken Julie som är skriven av den svenska författaren August Strindberg. Fröken Julie handlar om en adelsdam vid namn Julie och hennes betjänt Jean.

Måsen

Ett annat exempel på en väldigt känd pjäs är måsen som är skriven av Anton Tjechov. Måsen kretsar kring fyra huvudpersoner och skildrar kärleken mellan dem samtidigt som de brottas med livets stora utmaningar.

Romeo och Julia

Romeo och Julia är ytterligare ett exempel på en känd teaterpjäs som är signerad av William Shakespeare. I Romeo och Julia får vi följa två unga människor och deras olyckliga kärlek.

Misantropen

Misantropen är en pjäs skriven av Molière där vi får följa en huvudkaraktär som hatar mänskligheten. Dessutom insisterar han att alltid säga sanningen vilket minst sagt kan få honom att hamna i trubbel, både med lagen och med kärlekslivet. Misantropen är ännu ett exempel på en gammal pjäs, den är nämligen skriven år 1666.