En sida för dig som älskar musikal och teater

Ett glas vitt med en musikal eller teater

Föreställ dig en varm sommardag. Du har precis gjort dig iordning och är redo att gå på teatern du bokade för ett bra tag sen. Du är medvetet lite tidig för att kunna avnjuta ett kallt glas vitt vin innan föreställningen börjar, tänk dig ett glas chardonnay eller varför inte ett glas riesling. Finns det en bättre kombination än teater/musikal och vin?

Historian bakom teater, musikal och vinet

Både vin och teater har funnits sen långt tillbaka i tiden. Man brukar säga att det första vinet gjordes för cirka 6000 f.kr och de första teatrarna sattes upp 2500-talet före Kristus., många av dessa var religiösa skildringar. Även musikalen har funnits sen långt tillbaka i tiden, ända sedan antikens Grekland har teatrar med musik och sång satts upp. Precis som musikalens historia så befann sig de första vinodlingarna i antikens Grekland, arkeologiska fynd visar på att det fanns en professionell vinodling i Mykene redan under 1500-talet f.kr. Just vitt vin har funnits i mer än 3300 år, dock vet man inte hur idéen kom till.

Vin under föreställning

Trots filmatiseringen av ett flertal musikaler, är det fortfarande väldigt populärt idag att se en musikal eller teater live. Under pausen erbjuds det ofta mat och dryck att avnjuta medan man väntar på nästa akt och då kan vitt vin smaka extra gott. Länge har dricka vin, såsom att gå på teater och musikal, setts som något väldigt exklusivt och som historiskt sett endast rika hade råd med. I antikens Grekland var det även så att teater endast var något som män fick uppleva och delta i, men som tur är så är idag teatrar och musikaler tillgängligt för alla. I början av vinets historia i Sverige så var vin endast något som fick drickas av kyrkan, hovet och de rika. Många författare från förr skriver om vin i sina dikter och berättelser, exempelvis nämner Carl Bellman i sina dikter ”rött vin med pimpinella” och ”hoglands med gröna blan”.

Skillnaden mellan rött och vitt vin

Rött vin har funnits längre än vitt vin men vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Skillnaden på rött och vitt vin är att vitt vin ska jäsas i lägre temperaturer och skalen tas bort från vindruvorna under pressningen. Precis som rött vin finns vitt vin i olika tappningar, det finns vitt vin som är fylligt, fruktigt, sött för att nämna några av dess attribut. Precis som med rött vin kan vitt vin avnjutas året runt då det finns i så många olika tappningar och varianter. Lagras vitt vin på ekfat kan vinet smaka mer vanilj men det finns även viner som är mindre smakrika.

Att dricka vin och gå på teater och musikal kommer med stor sannolikhet fortsätta vara populärt långt framöver, då detta är ett perfekt sätt att träffa sina nära och kära samtidigt som man gör något kul ihop.